Etherische oliën tegen zilvervisjes

Veel etherische oliën worden van oudsher gebruikt voor het weren en bestrijden van insecten. Zilvervisjes en papiervisjes vormen daar geen uitzondering op.

Wat zijn etherische oliën?

Etherisch betekent vluchtig. Een vloeistof is vluchtig als deze bij kamertemperatuur snel verdampt. Water is niet vluchtig, pure alcohol wel. Etherische oliën hebben een geur en omdat de oliën vluchtig zijn, zijn ze goed te ruiken.

Planten en bomen maken deze etherische oliën aan met verschillende doelen. Sommige dienen als lokstof om bestuivende insecten aan te trekken. Denk hierbij aan de heerlijke geuren van bloemen. Sommige dienen als lokstof en smaakstof om dieren vruchten te laten opeten. In vruchten zitten zaadjes, die mee-opgegeten worden. Als het dier de vrucht verteerd heeft, wordt deze weer uitgepoept inclusief zaadjes. De zaadjes worden hierdoor verspreid over een groot gebied en zitten meteen in een voedzaam mest hoopje. De mens kan deze lekker ruikende en smakende etherische oliën ook erg waarderen, denkt u maar aan die heerlijke aardbeien, bananen, appels, etc.
Sommige planten en bomen maken etherische oliën aan met als doel zich te beschermen tegen vraatzuchtige dieren. Deze oliën zijn dus eigenlijk biologische wapens.

Om de etherische oliën in zuivere vorm te krijgen is veel plantaardig materiaal nodig. In lavendel bloemen zit bijvoorbeeld 0,8% etherische olie. De meeste etherische oliën worden verkregen door plantaardig materiaal in een pot met water te doen en vervolgens het water te laten koken/verdampen door een buis, die uitkomt in een gekoelde opvangpot. De etherische oliën verdampen mee met het water en drijven op het water in de opvangpot.

Etherische oliën worden gebruikt in cosmetica en schoonmaakmiddelen als geurstof, in massageoliën als geurstof en werkzaam bestanddeel, in voedsel en dranken als smaakstof, maar ook als ontsmettingsmiddel, duurzaam maken van hout en ter bestrijding van insecten en schimmels. Ook worden deze natuurlijke geurstoffen gebruikt in kaarsen en geurkaarsen.

Etherische oliën als insecten werend middel. 

De etherische oliën die als weringsmiddel worden gebruikt, overbelasten de geur- en smaak sensoren van insecten. Bovendien zijn ze meestal dodelijk voor het insect bij contact. Omdat de meeste insecten afhankelijk zijn van geur voor het vinden van voedsel en partner en zeer gevoelige geurreceptoren hebben, sterven ze uit of vluchten weg.

Het gebruik van etherische oliën als insecticide is al tienduizenden jaren in gebruik. De romeinen bijvoorbeeld legden bosjes lavendel, rozemarijn en tijm tussen kleren en bij hun bed om luizen te weren. Maar ook sommige vogels kennen deze truuk en vlechten sterk geurende kruiden in hun nesten. Heel bekende etherische oliën voor insectenwering zijn citronella en pepermuntolie.

Etherische oliën zijn biologisch afbreekbaar en dus veel milieuvriendelijker dan chemisch gemaakte insecticiden, die vaak tot problemen leiden in het ecosysteem en wateren.

Pure etherische oliën kunnen giftig zijn voor huisdieren (honden,katten, vogels, vissen). Stel daarom huisdieren niet bloot aan vloeibare pure etherische oliën of een hele sterke damp van etherische oliën, als u niet zeker weet of deze oliën, giftig zijn voor deze dieren. Er zijn ook voor mensen giftige etherische oliën, maar de oliën in de producten van deze winkel zijn veilig bij normaal gebruik voor mens en dier. (Vermijd contact met ogen en de huid, niet inslikken, niet in te sterke damp aanwezig blijven, niet gebruiken bij zwangerschap of in periode van borstvoeding geven). Volgens de aromatherapie zijn veel etherische oliën heilzaam voor de mens, ook die giftig zijn voor insecten.

Veel gebruikte etherische oliën tegen zilvervisjes:

Spijklavendel

Lavendel staat bekend om zijn insectenwerende eigenschappen. Spijklavendel bevat ook kamfer, waarvan de oorspronkelijke mottenballen werden gemaakt. De geur is lekker fris kruidig en niet overdreven lavendel zoet en kan daarom goed in kledingkasten en laden gebruikt worden.

Kruidnagel

Kruidnagel olie bevat een zeer hoog gehalte eugenol. Een stof die zeer onaangenaam ruikt voor veel soorten insecten. De geur van kruidnagelolie is zoet kruidig.

Rozemarijn

Rozemarijn bevat naast kamfer diverse stoffen waar insecten in het algemeen een hekel aan hebben. De olie ruikt erg lekker.

Citroengeranium

De plant staat bekend als goede algemene insectenverjager en ruikt bovendien erg lekker. In de parfumindustrie wordt geraniumolie gebruikt als goedkoop alternatief voor de erg dure rozenolie.

Citoeneucalyptus

Etherische olie van de citroeneucalyptus is volgens diverse bronnen zeer werkzaam tegen zilvervisjes en kakkerlakken. De frisse citronella-achtige olie bevat kleine hoeveelheden PMD (paramenthaandiol), een zeer sterk natuurlijk insecticide.

Spaanse salie

Spaanse salie olie heeft ongeveer dezelfde geur als spijklavendel en bevat ook kamfer.

Cipressen

Cipressenhout is net als cederhout een insectenbestendige houtsoort. Dit komt door de voor insecten afstotende werking van cipressenolie.

Cederhout

Cederhout staat bekend om zijn insectenverdrijvende eigenschappen. 

De volgende pure etherische olien zijn verkrijgbaar in onze webshop geurwalhalla: BasilicumolieJapanse pepermuntolieCederolie HymalayaCederolie VirginiaCitroen eucalyptusolieCitronella olieCypresolie,EucalyptusolieGeraniumolieGrapefruitolieKamferolieKamille olieKaneelolie,KattenkruidolieKruidnagelolieLavendelolieLavendel BarremeLavendel MailletteLavandinolieLavandin superMandarijnolieOregano oliePatchouli oliePepermuntolieRozemarijnolieRozenhoutolieSandelhoutolie,Sinaasappelolie, Spaanse salie olieTea tree olieTijmolieVenkelolieWierookolieYlang Ylang olieGroothandel etherische olie,  Groothandel etherische olieGroothandel aromatherapie olieFlorihanaGroothandel aromatherapieGroothandel massage olieGroothandel wellnessGroothandel amandelolieGroothandel arganolieArganolie

Sorteer op
Achteraf betalen met Afterpay

NL brievenbuspakje € 4,50.
Nederland pakje € 6,50.
Gratis vanaf € 85,-
Belgie / Duitsland € 8,50.
Gratis vanaf € 100,-

Voor 14.00 besteld morgen in huis.

Duidelijke voorraad indicatie.

Discrete verpakking en afzendernaam.

Niet bij buren bezorgen is optioneel.

  • sisow
  • Ideal
  • paypal
  • Zilvervisjes-weg is een ShopWiki Gecertificeerde Shop
  • postNL verzending
© 2012 - 2024 Zilvervisjes bestrijden | Zilvervisjes informatie | Papiervisjes bestrijding | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel